Retrospelsmässan 2015

Den 16:e maj 2015 var det dags för den sjätte upplagan av Retrospelsmässan.

Precis som 2013 och 2014 hölls mässan i Eriksbergshallen och vi hade totalt 3800 besökare. Detta är det största antalet besökare vi någonsin haft. Ett stort tack till alla som besökte oss!

Galleri

Galleri från Retrospelsmässan 2015

Foto: Daniel Engdahl

Retrospelsmarknad

Vi hade detta år närmare 90 bord i vår marknadsdel! Detta innebar ett stort utbud med retrospelsrelaterade saker. Här är bilder från några av borden:

saljarbord

Utställaren Andreas Karlsson fläskade på och byggde upp en hel monter med gammal butiksinredning från Nintendo. Årets snyggaste monter?

089

Även Love Hultén var på plats, i år med nya alster:

128 129 130

Demospelsrummet

På Retrospelsmässan fanns det möjlighet att provspela tv-spel i alla dess former. Vår samling av tv-spelskonsoler och hemdatorer har växt och nu fanns det över 60 st olika format att spela på.

136138142143
218216220147

Flipperspel och Arkadspel

I år hade vi många flipperspel på plats. Flipperspelen kom från Pinballs Eye och från ”Sven666s” privata samling. Ett stort tack till er!

135 180

Dessutom fanns det en mängd arkadspel att spela på. Det bästa av allt, varken arkadspelen eller flipperspelen kostade något att spela på. Samtliga maskiner var naturligtvis inställda på freeplay. Förutom Retrospelsmässans egna arkadspel så kom dessa arkadmaskiner från ”Sven666” och ”Xipe”.

177 178

Speedruns

I år var gänget som spelar supersnabbt tillbaka! Team Ludendi hade live-uppvisning hela dagen i retrospel som: Super Mario World, Pocky & Rocky, Battle Kid, Zelda 2 – The Adventure of Link, World of Illusion, Super Mario Bros. 2 och Mega Man X3.

En nyhet för i år är var att ett av spelen kördes på stora scenen, nämligen Ocarina of Time, som den föredette världsmästaren Jodenstone gav en uppvisning i.

https://www.youtube.com/watch?v=nlfl18wsJHY

Läs mer om 2015 års speedruns här.

Ett stort tack till Team Ludendi!

 

Cosplay

Det var väldigt många som kom utklädda till Retrospelsmässan 2015! Oerhört roligt tycker vi. Alla ville inte ställa upp i den cosplaystävling vi hade, men det blev ändå riktigt många som deltog.

Följande tre placerade sig bäst i tävlingen:

rsm2015-440rsm2015-092  rsm2015-275

Foto: Peter Strömblad

 1. Svea Linnéa som SKULL KID från LEGEND OF ZELDA: MAJORA’S MASK
 2. Marika som CHELL från PORTAL
 3. Joel som GAME & WATCH-MANNEN!

Förstapriset var 2000 kr presentkort från Prylgalen. Andra- och tredjepris var häftiga retrospelsprylar från Retrobit .

Galleri med alla deltagarna i cosplaytävlingen

 

Utställning

I år fick Retrospelsmässan besök av Datamuseet IT-ceum i Linköping. Med sig hade de den läckra maskinen ”Kanal 34”:

kanal_34

Roger Hammar och Kristofer Hansson Aspman kompletterade med en liten miniutställning med Magnavox Odyssey (konsolen som Kanal 34 är baserad på):

118 119

Giana Sisters utställt av Mattias Widar:

292

Markus Swerlander ställde ut lite blandade handhållna konsoler:

120

Emma Anderstedt ställde ut lite målningar med spelinspirerade motiv samt originalmålningen av årets RSM-affisch. Under mässdagen kunde man även delta i ett lotteri där man hade chans att vinna det handtecknade originalet till årets RSM-affisch. Pengarna som kom in donerades senare av Emma till Kottecentralen. Vinnare blev Jesper Lundqvist:

279 278 rsm_originaltavla

Michael Holmudden fyllde en monter med spel från spelserien R-type:

117 116

Ola Andersson lyfte fram hemdatorn Sord:

290 291

Mikael Vilhelmsson ställde ut lite Videopac +G7400:

123 122

Thomas Sol Sunhede fyllde en monter med svenskutvecklade spel:

125 126

Vi valde dessutom att ge lite utrymme till alla de fantastiska böcker om retrospel som skrivits av svenska författare på senare tid:

293

Under 2014 års mässa så kunde köande besökare kolla på när Marcus Lindh från Write or Wrong spraymålade två stycken spelmålningar utanför mässlokalen. De två målningarna donerades sedan av Marcus och vår sponsor Prylgalen till mässan för att vi skulle kunna göra något kul med dem. Under årets mässa auktionerades dessa ut och de pengar vi fick in gick till det dokumentärfilmsprojekt som pågått under året.

målningarna

 

 

Pysselhörna

I år var det Pappas Pärlor som hade hand om pysselrummet. Hans fantastiska pärlplattekonst fanns även till försäljning i anslutning till pysselhörnan.

110   282

 

Indiespel

Att lyfta upp indiespelutvecklare som har spännande projekt på gång tycker vi är riktigt roligt. I år visades följande indiespel upp på Retrospelsmässan 2015:

101 099 102 1993_logo

 

 

Bitar till kaffet

Även de som inte hade möjlighet att vara på plats kunde följa mässan. Podcasten Bitar till kaffet sände t.ex. live ifrån mässan. Dessutom hade vi ett antal Twitch-strömmar igång.

bitartillkaffet

 

Premiärvisning av filmen Fyrkantiga Ögon

Mässans besökare fick även chansen att se filmen Fyrkantiga Ögon – Berättelser om retrospelskulturen i Sverige. De som donerat pengar till projektet kunde även hämta ut ett limiterat exemplar på BluRay eller DVD på mässan.

 

Speltävlingar Retrospelsmässan 2015

Förstapristagarna i speltävlingarna kan numera stoltsera med en läcker RSM-pokal hemma i spelhyllan. Här kan du läsa hur det gick under tävlingarna och även se videoklipp från finalerna:

Saturn Bomberman – Sega Saturn

Det första spelet som man kunde tävla i på Retrospelsmässan 2015 var Saturn Bomberman. I varje omgång så möttes 6 spelare och de tre bästa gick vidare.

saturn3 saturn_2 saturn_1 saturn4

Efter många tuffa matcher såg resultaten i matcherna ut så här (klicka på bilden för att se en större version):

rsm2015_saturn_bomberman

Här är ett videoklipp från finalen:
Retrospelsmässan 2015 – Saturn Bomberman final

top3_saturn_bomberman

Resultat

 1. Rikard Isaksson (i mitten på bilden)
 2. Fredrik Björkedal (till vänster på bilden)
 3. Peter Magnusson (till höger på bilden)

Priser

 1. Neo-Geo X från Spel & Sånt, Pokal, T-shirt + poster, Fribiljett till Game Masters i Halmstad
 2. T-shirt + poster, Retrospelboxar 300 kr presentkort, Fribiljett till Game Masters i Halmstad
 3. T-shirt + poster, Fribiljett till Game Masters i Halmstad

Till varje tävling hade vi även specialgjorda medaljer till förstapristagarna. Dessa var gjorda av Pappas Pärlor. Vi delade även ut retrospelsprylar från Retrobit, Gadzooks och fribiljetter till Game Masters i Halmstad.

Super Mario Bros. – NES

Super Mario Bros. är ett spel som ligger många varmt om hjärtat. Därför har vi valt att ha det som en återkommande tävling på Retrospelsmässan.

Kvalet började 10.00, en timma efter öppning. Detta året fanns det hela 32 slutspelsplatser. Till en början såg det ut som att slutspelsplatserna skulle ta slut lika fort som föregående år. Då var det dock bara 16 platser. Det tog faktiskt några timmar innan vi hade fått fram 32 spelare som kvalificerat sig in till slutspelet. För att göra det var man tvungen att klara att springa på 348 på bana 1-1.

Slutspelet startade klockan 15.00 och då var det dags att se vem som var bäst i Sverige på Super Mario Bros. Slutspelet rullade igång och man fick möta sin motståndare sida vid sida på varsin TV. Det gällde att klara banan/banorna så snabbt som möjligt. Den som var snabbast gick vidare i slutspelet. Ju längre man kom i tävlingen desto längre var man tvungen att klara i spelet.

smb_finalen  smb_mario_airrider_oldschool smb_vinnare smb_mario

Efter många svettiga matcher var tävlingen avgjord. Här följer resultaten i slutspelet  (klicka på bilden för att se en större version):

rsm2015_super_mario_bros

Här kan du se ett videoklipp från från finalen:
Super Mario Bros. Retrospelsmässan 2015

top3_super_mario_bors

Resultat

 1. Nils Jutblad (i mitten på bilden)
 2. Mikel Rylander (till vänster på bilden)
 3. Peter Magnusson (till höger på bilden)

Priser

 1. New 3DS från Bergsala, Pokal, T-shirt + poster
 2. Retro-Bit Super Retro Trio, T-shirt + poster
 3. T-shirt + poster

Till varje tävling hade vi även specialgjorda medaljer till förstapristagarna. Dessa var gjorda av Pappas Pärlor. Vi delade även ut retrospelsprylar från Retrobit, Gadzooks och fribiljetter till Game Masters i Halmstad.

Ett stort grattis till Nils Jutblad som numera kan titulera sig som svensk Mästare i Super Mario Bros. Nils har tidigare vunnit Retrospelsmässans tävling i Super Mario Bros. 2013 och var även i final 2014.

Asteroids – Arkad

På Retrospelsmässan 2014 kunde man tävla i arkadspelet Asteroids. Reglerna var ganska enkla. Man skulle få så mycket poäng som möjligt!

heidi_asteroids asteroids_high dave_asteroids asteroids

top3_asteroids

Resultat

 1. Roine Stenberg – 27.430
 2. Heidi – 17.890
 3. Jeff Dyer – 16.340

Priser

 1. Webhallen presentkort 1000 kr, Retrospelboxar presentkort 300 kr, Pokal, T-shirt + poster.
 2. T-shirt + poster, Retrospelboxar presentkort 300 kr
 3. T-shirt + poster, Retrospelboxar presentkort 300 kr

Till varje tävling hade vi även specialgjorda medaljer till förstapristagarna. Dessa var gjorda av Pappas Pärlor. Vi delade även ut retrospelsprylar från Retrobit, Gadzooks och fribiljetter till Game Masters i Halmstad.

 

Samarbetspartners 2015

Kapten Krok, Retroplay, Gamefun.se, Spel&Sånt, Prylgalen, fotoklok.se, go:teborg

Mediapartner 2015

Level

Sponsorer 2015

Gadzooks, retro-bit, Outbreak Studios, Lyret, Quartex, Hem & Hobby, GAME, Retrospelsboxar, Super Motaro, Alwa’s Awakening

Med stöd av 2015

Spelsamlarboken, Retrogathering, Retro Video Gaming, sndb, lab23, japanspel

Tack till 2015

Revansch, Teknikhype, Gaming Grannar, Svampriket, Love Hultén, Podio, MyGrandmotherisgone, Karategamers, bitar till kaffet, upplevgbg

Och framförallt, ett jättestort tack till alla våra fantastiska funktionärer!

4 kommentarer på “Retrospelsmässan 2015

 1. LinKeyla

  Snyggt jobbat med pressen ^^

  Kommer inte alla som deltog i cosplaytävlingen med?
  Eller det kasnke kommer upp senare.
  Jag vet förra året så fick cosplaytävlingen en egen mapp med photon,
  så man kunde om man missat några coola dräkter 🙂

  • Retrospelsmässan

   Hej LinKeyla!
   Ursäkta sent svar. Resten av cosplaybilderna är nu färdigredigerade och vi kommer att lägga upp dem inom kort.

 2. Carro

  Hej vilka datum kommer retrospelsmässan vara 2016?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *