Ralph Baer, svensk spelhistoria och Magnavox Odyssey

Retrospelsmässans arrangörsgrupp består av ett gäng väldigt olika individer. Det som fört oss samman är vårt gemensamma intresse för de gamla spelen. Det är också detta intresse som driver oss i vårt arbete med mässan; vi vill dela vårt intresse med fler. Retrospelsmässan, som 2015 anordnas för sjätte året, har blivit en mycket större succé än vad vi någonsin kunnat ana och många känner säkert till historien om hur vi började i ett litet kulturhus i Majorna i Göteborg. 110 personer fick vistas inne i lokalen samtidigt och vi hoppades på att få åtminstone 150 besökare under dagen så att vi skulle gå plus minus noll. Det var en lång kö hela dagen och antalet besökare landade på någonstans runt 650 personer. 2014 års upplaga av mässan hade närmare 4000 besökare.

När man som retrospelsintresserad diskuterar gamla spel med folk som inte är fullt så insnöade får man ofta uppleva hur de skiner upp och blir nostalgiska. Det brukar inte

dröja länge innan deras tankar går till deras första TV-spel och minnena kring det. Eller hur de kanske inte hade något TV-spel själva men istället spenderade timmar hos vänner och bekanta. Nostalgikänslan som infinner sig hos dessa personer är något som vi, med Retrospelsmässan, hoppas på att kunna locka fram från fler. Och det verkar som om vi lyckas. Med vårt demorum vill vi ge folk en chans att återigen få uppleva konsolerna de spelade på när de var små samtidigt som vi ger en interaktiv genomgång av spelhistorien. En del av spelen kan idag kännas väldigt medelmåttiga, men många var revolutionerande när de kom och vi tycker det är kul att kunna visa upp dem för allmänheten.

Tidig svensk spelhistoria

TV-spelen började bli populära i Sverige någon gång runt mitten av 70-talet. I en artikel från tidningen Teknik för Alla från februari 1976 skrivs det om det nya fenomenet och några olika varianter testas och recenseras. Bland andra nämns konsolen Kanal 34 som tros vara det första TV-spelet att säljas i Sverige. Andra konsoler som också dök upp tidigt här i Norden var Videotronic och Odyssey 200. Under denna period salufördes även byggsatser för de som ville bygga sitt TV-spel själva. I artikeln kan man läsa:

”Det finns inte så många TV-spel på marknaden ännu, och förmodligen dröjer det ett tag innan idéen slagit ordentligt. Så varför inte själv bygga ett TV-spel — med de funktioner du själv vill ha och därtill till en lägre kostnad än de färdiga spelen?
Om intresse finns kan Teknik för Alla ta fram en byggsats till ett modernt TV-spel som så att säga skräddarsys efter läsarnas önskemål […]”

IMAG2554

Kanal 34 var i grund och botten en Magnavox Odyssey som byggts in i en trälåda. Kontrollerna var identiska och så även de halvtransparenta plastöverdrag som skulle sättas på TV-rutan (s.k. overlays). Det enda (?) kända exemplaret av konsolen finns numera på Datamuseet i Linköping och ställs ut i samband utställningen Digitala Drömmar. Precis som Kanal 34 definitivt har sin plats i den svenska spelhistorien så har konsolen den var baserad på sin plats i den internationella. Magnavox Odyssey var nämligen den absolut första TV-spelskonsolen för hemmabruk och den lanserades i USA redan 1972. Konsolen skapades av uppfinnaren Ralph Baer som tillsammans med familj flytt till USA från Tyskland under andra världskriget.

Magnavox Odyssey och The Father of Video Games

ralph

Odysseyn utannonserades i maj 1972 och gick i produktion i augusti samma år. Snart därefter började försäljningen och under de få månader som var kvar av 1972 såldes över 130.000 exemplar av konsolen. Förmodligen kunde fler ha sålts om inte Magnavox marknadsföringskampanj (felaktigt) tolkades av många som att konsolen enbart skulle fungera med Magnavox egna TV-apparater. När konsolen väl slutade tillverkas runt 1975 hade över 330.000 exemplar sålts.

Utöver Kanal 34 såldes en del andra varianter av Magnavox Odyssey, bl.a. i Tyskland (Odyssee), Spanien (Overkal) och Italien (Magnavox Odissea).

Tillsammans med den amerikanska utgåvan av Odyssey-konsolen fick man tolv stycken spel som var fördelade på sex enklare kretskort. Till varje spel fanns även någon form av tillbehör, t.ex. spelmarker och spelkort. Ytterligare spel kunde köpas till och det tillverkades även en ljuspistol i stil med Nintendos Zapper. Vilka spel som skeppades med konsolen berodde på i vilken region spelet skulle säljas. T.ex. så ingick spelet Soccer inte i den amerikanska utgåvan.

Konsolen ska ha inspirerat Ataris Nolan Bushnell till att skapa PONG, något som Magnavox senare stämde Atari för. Atari och Magnavox gjorde upp utanför rätten, och sedan fortsatte Atari med tillverkningen av PONG-maskiner. Vissa hävdar att Ataris PONG faktiskt bidrog till en ökad försäljning av Odysseyn.

På grund av sin uppfinning tilldelades Ralph Baer 2006 utmärkelsen National Medal of Technology. Samma år skänkte han alla sina hårdvaruprototyper och dokument gällande Odysseyn till Smithsonian Institute. Där finns nu bl.a. den ursprungliga prototypen, the Brown Box, att beskåda. Ralph Baer brukar även kallas The Father of Video Games, någonting som vi förstås anser slå högre än utmärkelsen från 2006.

I lördags (6 december 2014) avled Ralph Baer. Han blev 92 år gammal och hade då över 150 patent i sitt namn.

Magnavox Odyssey och Kanal 34 på RSM 2015

Vi i Retrospelsmässans arrangörsgrupp vill med detta inlägg visa vår uppskattning över Ralph Baers arbete samt det kulturarv han lämnat bakom sig. Som en hyllning till Baer kommer vi på 2015 års upplaga av Retrospelsmässan att ha en liten miniutställning där vi visar upp Magnavox Odyssey och med stor sannolikhet även ett exemplar av Kanal 34.

Länkar

Digitala Drömmar på Datamuseet i Linköping: http://www.datamuseet.se/utstallningar/digitala-drommar/
Om Magnavox Odyssey: http://www.pong-story.com/odyssey.htm
Artikel på Arstechnica: http://arstechnica.com/gaming/2014/12/in-the-beginning-ralph-h-baer-and-the-birth-of-the-game-console/
Om ”the Brown Box”: http://americanhistory.si.edu/collections/search/object/nmah_1301997
Ralph Baers egna hemsida: http://www.ralphbaer.com/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *