Sord M5 på RSM2015

En av årets miniutställningar på Retrospelsmässan fokuserar på retrodatorn Sord M5.

Sord M5 är en japansk hemdator som började säljas i november 1982. Den marknadsfördes också som CGL M5 i England och var också populär i dåvarande Tjeckoslovakien. I Sverige såldes den genom distributören SMC AB och kostade 2690 kronor (motsvarar ca 6500 kr i dagens penningvärde) .

Sex spel till datorn recenserades i tidningen ”Allt om Hemdatorer” nr 3 1984 och i samma exemplar av tidningen finns också ett spel man kan knappa in. Sord M5 var också en av de datorer där hårdvara utvecklats för Televerkets Datavision.

Tekniskt sett är Sorden snarlik de senare MSX-datorerna, bland annat har den samma processor (Zilog Z80A) och grafikchip. Spelen släpptes på cartridge och även kassettband, många spel var arkadkonverteringar. Det är inte så många spel totalt att samla på, men de är väldigt sällsynta (speciellt utanför Japan), så det är en utmaning att få tag på alla.

Samlaren Ola Andersson ställer ut Sord M5 tillsammans med intressanta tillbehör och spel i Retrospelsmässans utställningsdel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *