R-Type, den ständigt aktuella rymshootern visas upp på RSM2015

”Blast off and destroy the evil Bydo Empire!”

R-type är ett av världens mest uppskattade tv-spel. Rymdskjutaren där du som ensam pilot far ut i världsrymden bakom spakarna i skeppet R9 för att besegra det onda Bydo-imperiet som hotar att ta över universum.
Vi nordbor känner förmodligen bäst till spelet som Super R-type till SNES, men historien kring spelserien började mycket tidigare än så.

År 1987 slog originalet R-type ner som en bomb i de Japanska arkadhallarna av studion Irem, som ett svar på Konamis sidskrollande shooter Gradius.
Irem, som grundades på 70-talet under namnet IPM hade tidigare utvecklat uppskattade arkadklassiker som Moon Patrol, Spelunker, Loderunner samt Kung-Fu Master.

Originalversionen av R-type har sen lanseringen konverterats till närmare arton olika format från åren 1988 till 2014, ständigt uppskattat, ständigt närvarande, ständigt spelat och fortfarande aktuellt. Än idag står arkadmaskiner med R-type uppställda på arkadhallarna i Akihabara i Tokyo, samtidigt som det även är tillgängligt på Iphone och Xbox. Spelet spelas lika mycket nu som då.

De spridda utgåvorna av originalversionen till alla olika system med sina begränsningar och möjligheter i hårdvaran har gett en uppsjö av mutationer och variationer av ett och samma spel där den ena utgåvan kan vara vitt skild från den andra, två personer som spelar två versioner av spelet på två olika system, har således fått två helt olika upplevelser och har förmodligen även två helt skilda åsikter om spelet, trots att det rent kategoriskt och kronologiskt betraktas som samma spel.

rtype

Utöver det pixelperfekta och brutalsvåra originalet så har en ström av uppföljare släppts, några riktiga mästerverk, men även några obskyra experiment med varumärket.
En av de mest eftertraktade utgåvorna är SNES-versionen av R-type III The Third lightning som i fint exemplar går för tusentals kronor på nätauktioner. Det är även rankat som det bästa i serien.
I andra änden av skalan finner vi bl.a. R-Type Leo som förvisso i sig inte är ett dåligt spel, men som fått stå vid skampålen framförallt på grund av sitt vapenuppgraderingssystem.

Tidslinje, och ett försök att bena isär de olika utgåvorna och varianterna.

R-Type – 1987 Arkad, Japan, banbrytande för sin tid, blev omåttligt populärt i de japanska spelhallarna, och spelas än idag i originalutförande.
Portat till Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, Game Boy, MSX, PC-88, Sega Master System, PC-Engine, TubroGrafx-16, X68000, ZX Spectrum, Wii Virtual Console, XBLA, PSN, iOS och Android.

R-Type II/Super R-Type – 1989 (snes 1991) Det finns flera distinkt skilda utgåvor av R-type II. I första hand finns ”riktiga” R-type II, en direkt uppföljare till R-type utgiven av irem.

Sen finns R-type II till PC-engine, portad av Hudson Soft, som är ena sista halvan av R-type eftersom hela R-type inte fick plats på formatet till PC-Engine så var spelet tvunget till att släppas i två delar. Så innan R-type II officiellt fanns på marknaden så hade Hudson släppt halva R-type, som just R-type II.
Utöver detta så släpptes även R-type II till Nintendo Game Boy, men på grund av formatets kraftiga begränsningar så omarbetades spelet rejält, så till den milda grad att det bör klassas som ett eget spel i serien. Rörigt som få, men röran fortsätter. Super R-type, det vi svenskar fick till oss är ytterligare en variant på R-Type II, en slags remix.
Totalt släpptes uppföljaren till R-type i olika varianter och remixer till följande format: Amiga, Atari ST, Game Boy, Game Boy Color, PlayStation, SNES, XBLA, PSN och Wii Virtual Console

R-Type Leo – 1992 Bastarden i spelserien. Nu vill vi ta chansen att ge detta spelet lite upprättelse. Det är inte ett dåligt spel! Det är en bra sidskrollande shooter som erbjuder äkta spelglädje och utmaning samt fantastiskt vacker grafik. Det är dock inte att betrakta som ett ”äkta” R-type spel utan snarare som ett systerspel till serien.
Får du chans att spela detta så gör det. Släpptes enbart på arkad och enbart i Japan!

rtype-msx

 

R-Type III: The Third Lightning – 1993 Ansett som det bästa i serien, och är ett av de dyraste att köpa idag, oavsett regionskod, SNES-versionen i komplett och fint skick kan gå för tusentals kronor på nätauktion. Spelet är konsolexklusivt, vilket faktiskt är lite synd. Tänk att få spela detta på arkad! Släpptes till SNES, och långt senare till Game Boy Advance och Wii Virtual Console
R-Type Delta – 1998 Första 3D-versionen av spelserien. Eller, 2.5D som det populärt kan kallas. Grovhuggna polygoner samsas med sidscrollande action. Ett bra spel som är väldigt uppskattat och verkligen prisvärt och som håller bra än idag.
Släpptes till Playstation och PSN

R-Type Final – 2003 Utannonserades som det sista spelet i serien av Irem.
Spelet i sig kan anses som lite tunt, och ibland på gränsen till halvdant. Dock finns det mycket extra att leka med i spelet, med över 100 olika spelbara skepp att låsa upp som man kan justera och ändra på så erbjuder det ändå en hel del variation. Släpptes enbart till Playstation 2, säljs oftast ganska billigt och är helt klart värt att ha i samlingen, speciellt om man gillar genren.

R-Type Command/Tactics – 2007 Efter flera års tystnad så dök helt plötsligt ett nytt R-type-spel upp från Irem. Nu gjorde spelserien sin sista mutation. Detta var ingalunda en sidskrollande shooter likt dess föregångare. Varumärket användes nu istället till taktiska turordningsbaserade strategispel. I sig själva helt OK spel, men definitivt ett avståndstagande från vad som en gång har vart.
Släpptes till Sony PSP

R-Type Tactics II: Operation Bitter Chocolate – 2009 Direkt uppföljare till R-Type Command. Släpptes endast i Japan och enbart till Playstation Portable.

rtype_3500_mk2

Och med det slutar sagan med R-type, och här slutar faktiskt även historien kring Irems tid som spelutvecklare. lite snöpligt kan tyckas, nästan ledsamt. I och med tsunamikatastrofen i Japan 2011 så lade Irem ner hela sin spelutvecklingsavdelning och fokuserar idag istället helhjärtat på enarmade banditer och pachinkomaskiner. Utvecklingsteamet bildade en ny studio vid namn Granzella, som dock ännu inte levererat nåt nämnvärt.

Men fortfarande, så levererar serien enormt mycket spelglädje, alla varianter och utgåvor av det första spelet och med dess galna svårighetsgrad lär hålla även den mest inbitne shmups-spelaren sysselsatt ett bra tag, och lär ha fortsatt underhållning med alla uppföljare i serien. Och att originalversionen av R-type även än idag spelas i de Japanska arkadhallarna trots tuff konkurrens från betydligt mer avancerade shooters, är ett tydligt bevis på att R-type, är ett av de mest uppskattade och älskade spelen någonsin.
På Retrospelsmässan 2015 kommer ett litet urval av spelserien R-type finnas representerad i vår utställning. Spelet Super R-type till SNES kommer även finnas att testa på att spela.
Länktips:
http://www.hardcoregaming101.net/rtype/rtype.htm
http://rtype.wikia.com/wiki/R-Type_Wiki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *