Retrospelsmässan 2010

Lördagen den 24 april fick de som var på Retrospelsmässan i Göteborg uppleva TV-spelshistoria. De som var på plats fick provspela retrospel från 1970- till 2000-talet. På mässan kunde man även köpa spel, konsoler och annat spännande från våra utställare. Man kunde även delta i speltävlingar och vinna fina priser.

   

Retrospelsmässan 2010 höll till i Kulturhuset Oceanen som ligger på Stigbergstorget 8 i Göteborg. Totalt hade vi runt 650 besökare under dagen vilket var betydligt många fler än vad vi hade vågat hoppas på skulle komma.

Galleri

Galleri från Retrospelsmässan 2010
Foto av: Daniel Engdahl

Videoklipp

Här är några videoklipp från Retrospelsmässan 2010:

 

Speltävlingar

En spännande del av Retrospelsmässan är speltävlingarna. Där får besökarna möjlighet att visa upp hur duktiga de är på att spela. Årets tävlingar hade annonserats ut någon månad innan så gott om tid för övning hade funnits. Totalt hade vi sex olika speltävlingar under RSM 2010.

Super Mario Bros.

Format: Nintendo 8-bit (NES)

screenshots_smb_nes

I spelet Super Mario Bros till Nintendo 8-bit gällde det att vara snabb. Det första uppdraget var att klara bana 1-1 så fort som möjligt utan att använda röret. De 8 snabbaste gick vidare till kvartsfinal.

I kvartsfinalen var det tävling mot en annan person, sida vid sida, vid varsitt NES. Man skulle även nu klara bana 1-1 så fort som möjligt utan att använda röret. Den som var snabbast gick vidare till semifinal.

I semifinalen fick man på nytt möta en motståndare sida vid sida. Man började på 1-1 och skulle sedan klara sig fram till 1-4 och klara denna bana. Man fick inte gå ner i några rör nu heller, men man fick fortsätta även om man skulle råka dö ett liv. Dock inte om man blev ”Game Over”. De som klarade bana 1-4 först gick vidare till finalen!

I finalen tävlade man även nu sida vid sida mot sin motståndare. Det gällde att klara sig från början av spelet, ta sig till bana 8-4 och klara den. Man fick använda warp på 1-2 till bana 4-1 och även warp på bana 4-2 till 8-1. Det var ej tillåtet att gå ner i några rör, förutom på bana 8-4 då såklart. Du får fortsätta om du dör, men inte om du blir ”Game Over”. Den personen som först klarar spelet vinner hela tävlingen och kammar hem förstapriset.

Mikel Rylander och Mikael Sörensson som spelade finalen låg ganska jämnt fram till slutet på bana 1-2. Då råkade Mikael missa att gå in i Warp Zonen och tog istället röret som leder till bana 1-3. Mikel däremot warpade först till 4-1. När han sedan kom till bana 4-2 så warpade han till 8-1 och spelade på tills han var på bana 8-4. Då blev Mikael Sörensson Game Over, och det stod klart att vi hade en segrare!

Mikel Rylander – blev bäst på Super Mario Bros. – Retrospelsmässan 2010

Resultat i Super Mario Bros.

 1. Mikel Rylander
 2. Mikael Sörensson
 3. Rickard Nilsson & Mattias Viktorin

 

Ice Hockey

Format: Nintendo 8-bit (NES)

screenshots_ice_hockey_nes

Efter den spännande tävlingen i Super Mario Bros. var det dags att tävla i spelet Ice Hockey. Totalt anmälde sig 16 personer till tävlingen.

I denna tävling följde vi ett spelschema och den som förlorade matchen åkte ut. Den som vann gick vidare och fick möta en ny motståndare.

Efter en massa matcher och många mål stod det klart att den som var bäst på Ice Hockey var Lin Ganondorf.

Resultat i Ice Hockey

 1. Lin Ganondorf
 2. Daniel Engdahl
 3. Morris

 

Warlords

Format: Atari 2600, 1-4 spelare.

screenshots_warlords_atari

Bredvid aktörer som Nintendo och SEGA så fanns även giganterna Atari som levererat många klassiska spel genom åren. Ett av dessa är Warlords, ett rafflande 4-player spel, spelet är lite av en blandning mellan Breakout och Pong.

Spelet går ut på att man ska försöka ta kål på varandras ”Warlords” som är placerade bakom varje spelares slott. Man skjuter iväg en kula som man även kan hålla fast och sikta med innan man avfyrar sitt skott. Du skyddar dig genom att ta emot kulan på din sköld.

I denna tävling lyckades Daniel Engdahl försvara sin Warlord bäst av alla, och blev därmed den som knep förstaplatsen.

Resultat i Warlords

 1. Daniel Engdahl
 2. Niklas Öhman
 3. Martin Mellstam

 

Super Mario Kart

Format: Super Nintendo (SNES)

screenshots_supermariokart

I Super Mario Kart så krävs både körskicklighet och timing, speciellt i starterna (turbostart) för att tjäna dom där extra sekunderna. Två deltagare möts i varje tävling och vinnaren går vidare. Man kör en mot en i ”Match Race”-läget (inga datorstyrda motståndare).

Första tävlingen spelades på bana ”Mario Circuit 4” (Star Cup) sedan fortsatte tävlingen på bl.a. banorna ”Ghost Valley 1” och ”Bowser Castle 1”. När endast två stycken deltagare stod kvar kördes finalen över 3 st delmoment.

Finalens delmoment:

1:a matchen – Match Race, Bowser Castle 3
2:a matchen – Battle Mode (smälla ballonger), Battle Course 4
3:e matchen – Match Race, Mario Circuit 2

Den som rattade kart-bilarna bäst och vann tävlingen var Daniel Engdahl.

Resultat i Super Mario Kart

 1. Daniel Engdahl
 2. Patrik Gillberg
 3. Rickard Nilsson

 

Super Bomberman 2

Format: Super Nintendo (SNES), multiplayer, 4-players

screenshots_super_bomberman

Fyra spelare möttes samtidigt och de två som klarade sig längst gick vidare till nästa match. När det inte fanns mer än 4 spelare kvar i tävlingen så var det finaldags. Många spelare var otroligt duktiga, men ingen lyckades besegra Johan Paradis som blev den som kammade hem förstapriset.

Foto från finalen. Från vänster till höger: Magnus Björk, Key, Johan Paradis och Leonard.

Resultat i Super Bomberman 2

 1. Johan Paradis
 2. Magnus Björk
 3. Leonard

 

Pinball Dreams

Format: Amiga, hi-scoretävling

screenshots_pinball_dreams

Sveriges bidrag till tävlandet blir det klassiska pinball-spelet Pinball Dreams från Digital Illusions.

Reglerna var enkla – varje deltagare hade en omgång på sig att skrapa ihop så mycket poäng som möjligt på banan Ignition. Den som fått mest poäng när dagen närmade sig sitt slut var Linus Persson.

Resultat i Pinball Dreams

 1. Linus Persson
 2. Daniel Engdahl
 3. Johan Paradis

 

 
 

Sponsorer 2010

Pegi, Dataspelsbranschen, Retrogathering, Nintendo, Go Karting Majorna

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *