Retrospelsmässan 2012

Den 28:e april 2012, för tredje året i rad, slog Retrospelsmässan upp portarna till Zelda-temat spelat av husbandet. Trots större lokal ringlade kön lång under hela dagen och det stod snabbt klart att RSM hade vuxit ur Gamlestadens Medborgarhus, vilket även besökarantalet på 1800 personer vittnade om.

 

Galleri

Galleri från Retrospelsmässan 2012

Foto av: Daniel Engdahl

 

Retrospelsmarknad

Drygt 40 säljarbord fanns uppställda i marknadsdelen och erbjöd allt från spelkassetter, konsoler och joystickar till tofflor, t-shirtar och smycken.

 

Demospelsrummet

Till årets Retrospelsmässa var demospelsrummet utökat till fler än 35 spelkonsoler och hemdatorer från 70-, 80- och 90-tal. Bland annat kunde man provspela

Commodore 64, Atari ST, Nintendo Entertainment System, Mattell Intellivision och SEGA Mega Drive. Demospelsrummet var uppskattat och välbesökt hela dagen.

I anslutning till demospelsrummet fanns arkadmaskiner och flipperspel uppställda för att ge besökarna en ännu större retrospelsupplevelse.

Flipperspel och Sprint 2 kom från Pinballseye.

Kiosk och pärlplattor

I kiosken fanns möjlighet att köpa dryck, godis

och enklare mat, eller bara sitta ner och ta igen sig.

Bredvid kiosken fanns pärlplatterummet. Även i år var det populärt att slå sig ner och pärlplatta sina favorit-retromotiv.

 

Cosplay

Cosplay-tävling pågick under dagen och många fina kreationer och utstyrslar visades upp. Inbjuden även i år var pixelninja som både prinsessan Zelda och prinsessan Peach. Hon hade sällskap av förra årets cosplay-vinnare Linkeyla i Link-dräkt.

Chun-Li blev årets vinnare i Cosplaytävlingen!

Teman Retrospelsmässan 2012

En ny sak för Retrospelsmässan 2012 var teman. Vi ville uppmärksamma flera teman med retrospelsanknytning lite extra.

Detta för att ytterligare ge varje års mässa sin unika prägel och innehåll.

De tre temana för Retrospelsmässan 2012 var:

Grafiska Äventyrsspel

Citat som ”Look behind you, a three-headed monkey!” och ”Ken sent me” är rena grekiskan för några och nostalgi för andra.

Besökarna togs med på en resa från början av 80-talet fram till idag med kära återseenden av bland annat Guybrush Threepwood,

Larry Laffer, Kung Graham, Sam & Max, Rosella, Bernhard och andra karaktärer från klassiska äventyrsspel.

The Legend of Zelda, 25 år i Sverige

1987 släppte Bergsala den guldfärgade kassetten med namnet ”The Legend of Zelda” till Nintendos 8-bitarsmaskin, Nintendo Entertainment System.

25 år och ett antal konsoler och format senare, är spelserien med Link och prinsessan Zelda fortfarande ett av Nintendos allra största och hyllade varumärken.

Ett stort tack till ZeldaSverige som ställde ut fina Zelda-spel och -samlarprylar.

Commodore 64, 30 år

Många är vi i Sverige och övriga världen som för första gången kom i kontakt med ett tangentbord via Commodores populära hemdator.

Vi spelade spel med grafik och ljud som på den tiden var av sällan skådat slag, men som i kassettformat krävde sin ökända laddningstid. Kanske lärde du dig dina första programmeringssnuttar eller för första gången utforskade vad man kan göra med ett modem. Minnena av denna gamla trotjänare är många och när den 2012 passar på att fylla 30 år så ville vi uppmärksamma detta på Retrospelsmässan.

Ett stort tack till Jonas Chronholm som ställde Commodore 64-saker från sin samling.

 
Läs mer om Retrospelsmässan 2012 här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *