Retrospelsmässan 2013

Den 11:e maj 2013 var det dags för den fjärde Retrospelsmässan, nu förflyttad till den näst största mässhallen i Göteborg – Eriksbergshallen, lokaler med potential att växa i och där vi på deras utrymme valde att hyra in oss på dubbelt så stor yta sen tidigare år.

Den fördubblade lokalytan skulle snabbt visa sig ändå vara i underkant med rekordstort intresse. En ökning med 1000 besökare ledde till en slutsiffra på 2800 – fantastiskt!

 

Galleri

Galleri från Retrospelsmässan 2013

Foto av: Daniel Engdahl

 

Retrospelsmarknad


Marknadsdelen var återigen mycket välbesökt och bjöd med sina 60 säljarbord på en trevlig blandning av det mesta inom retrospel.

Det fanns allt från t-shirtar, muggar och tofflor till datorer, konsoler, spel, manualer och boxar.

För att höja stämningen och ge lite mer liv åt marknaden så stod Thomas ”Sol” Sunhede tillsammans med Andreas ”Hiro” Karlsson (kända från det legendariska P3-programmet Syntax Error) och spelade spelmusik för besökarna.

 

Demospelsrummet

Fler än 40 olika plattformerar huserade nu i Retrospelsmässans demorum som var fullt med folk hela dagen som vill prova på spel till spelkonsoler och hemdatorer från 70-, 80- och 90-talet. Bland annat kunde man provspela Commodore 64, Atari ST, Nintendo Entertainment System, PC, Amiga, Colecovision och SEGA Mega Drive.

I anslutning till demospelsrummet fanns arkadmaskiner uppställda för att ge besökarna en ännu större retrospelsupplevelse.

Arkadspelen kom från Retroarcade, iRobin, Pyton, Xipe och Retrospelsmässans egna samling.

Ett populärt inslag var de flipperspel som fanns att spela på. Flipperspelen kom från Pinballseye.

Som om inte detta vore nog så fanns även ett Doom-LAN uppriggat, för att fira att FPS klassikern fyller 20 år. I LANet kunde man spela upp till fyra personer samtidigt mot varandra. Även detta var mycket uppskattat av besökarna.

 

Speedruns

Ett nytt, och populärt, inslag på årets mässa var speedruns där några av Sveriges (och världens) bästa speedrunners hade live-uppvisning på storskärm hela dagen. De sprang igenom retrospel (på så kort tid som möjligt) med stor skicklighet till publikens stora förtjusning.

Ett stort tack till Team Ludendi som spelade och sände live från mässan.

Klippen kan ses nu i efterhand på YouTube.

 

Cosplay

Pixelninja var tillbaka för tredje året i rad och hon var som vanligt ett mycket uppskattat inslag när hon visade upp sig i sin Samus Aran-dräkt och sin Mega Man-dräkt:

I år kom fler än någonsin utklädda till Retrospelsmässan. Alla ville inte vara med och tävla men det blev ändå ett nytt deltagarrekord i cosplaytävlingen. Följande två placerade sig bäst i tävlingen:

Vi har gjort ett helt eget galleri med alla som ställde upp i Cosplaytävlingen, detta hittar du här.

Teman Retrospelsmässan 2013

Även på årets RSM fanns det tre teman representerade som man kunde stöta på på olika ställen. Detta för att ytterligare ge varje års mässa sin unika prägel och innehåll.

Årets teman var:

Amiga

Commodore släppte den första Amiga-modellen (Amiga 1000) 1985 och serien växte fram till att under den första halvan av 90-talet ha sin storhetstid som en av världens absolut populäraste hemdatorer. Amigan kunde stoltsera med både grafik och ljud av allra högsta kvalité, vilket gjorde den populär även på arbetsmarknaden. Vad hemdatoranvändarna mest kommer ihåg är väl dock de fantastiska spelen och de häpnadsväckande demos man kunde skapa med den.

Ett stort tack till Safir och Amiga Forum som ställde ut, demonstrerade och pratade om allt mellan himmel och jord som rör Amiga.

 

Metroid, 25 år i Sverige

1986 (och två år senare i Sverige) kom Metroid ut till Nintendos 8-bitare. Spelet var skapat av Gunpei Yokoi (som även ligger bakom Game&Watch, Gameboy och Kid Icarus) och succén var ett faktum.

Idag har Samus Aran blivit en av Nintendos mest ikoniska karaktärer, tillsammans med exempelvis Mario och Link. Metroid-serien har sedan 80-talet kommit upp i många olika delar till nästan lika många olika format. På mässan uppmärksammade vi det genom två dedikerade montrar med blandade metroidrelaterade rariteter, samt att Pixelninja dagen till ära visade upp sin Zero Suit Samus-dräkt.

Tack till MXS och DAVE som lånade ut föremål ur sina privata samlingar.

 

Fairchild Video Entertainment System (Channel F)

I slutet av 70-talet kom Fairchild, en spelmaskin som inte så många i Sverige har varit i kontakt med trots att svenska Luxor var tidiga med att presentera en PAL-version. De licenstillverkade nämligen spelkonsolen i Sverige under namnet: Luxor Video

Entertainment System (första modellen) och Luxor Video Entertainment Computer (andra modellen). Den inbyggda högtalaren kunde pipa i tre frekvenser, den hade pixlar som var synliga på den minsta tv-apparat – dessutom i färg om man hade färg-TV!

Stort tack till Fredric ”e5frog” Blåholtz för utställningen och för all hjälp.

 

Konstutställning

Nytt för besökarna i år var att det fanns en konstutställning med riktigt snygga motiv. Ett stort tack till de tre konstnärer som fanns på plats för att visa upp och sälja sina tv-spelsinspererade alster.

Alexander Enlund

 

Caesar Ivarsson

 

Nina Johansson

 

Pysselhörna

Även i år hade vi en pysselhörna där man kunde göra sina pärlplattor egna TV-spelskaraktärer.

Ett stort tack till Kyuuri-Kai från Västerås som hjälpte med denna avdelningen oss under dagen!

 

Speltävlingar Retrospelsmässan 2013

Under Retrospelsmässan 2013 hade vi speltävlingar i följande spel:

 • Tekken 3 – Playstation
 • Super Mario Kart – Super Nintendo
 • Super Mario Bros. – NES
 • Gun.Smoke – Arkad

Förstapristagarna i speltävlingarna kan numera stoltsera med en läcker RSM-pokal hemma i spelhyllan.

Här kan du läsa hur det gick under tävlingarna och även se videoklipp från finalerna:

 

Tekken 3 – Playstation

tekken3_logo

Det första spelet som man kunde tävla i på Retrospelsmässan 2013 var Tekken 3. Det är den tredje delen i den populära fightingspelsserien. Spelet kom till arkadhallarna i mars 1997, och till PlayStation mar-sep 1998. Tekken 3 anses av många vara ett av de största spelen i sin genre genom tiderna.

Efter många tuffa matcher såg resultaten i matcherna ut så här:

tekken3_results

Här är ett videoklipp från finalen i Tekken 3, Robert O vs. Martin P.

Resultat

 1. Martin P
 2. Robert O
 3. Ali
 4. Poppe

Priser

 1. Pokal + Diplom, Presentkort på 1000 kr hos GameFun.
 2. Diplom, Presentkort på 500 kr hos Wondergames, RSM Poster, RSM T-shirt.
 3. Diplom, Presentkort på 250 kr hos Wondergames, RSM T-shirt.

 

 

Super Mario Kart – Super Nintendo

supermariokart_logo

Super Mario Kart är det första spelet i Mario Kart-serien. Det släpptes till Super Nintendo Entertainment System 1992, och går ut på att styra en karaktär ur Marios värld i en gokart genom ett antal banor, närmare bestämt 4 cuper med 5 banor i varje cup.

Efter att alla race hade körts såg resultatet ut så här:

Här är ett videoklipp från finalen, Nize vs. Andreas Rudmarker.

Resultat

 1. Andreas Rudmarker
 2. Nize
 3. Dave
 4. Apan

Priser

 1. Pokal + Diplom, Presentkort på 1000 kr hos Super Mario Shoppen.
 2. Diplom, Presentkort på 500 kr hos Wondergames, RSM Poster, RSM T-shirt.
 3. Diplom, Presentkort på 250 kr hos Wondergames, RSM T-shirt.

 

 

Super Mario Bros. – NES

Super Mario Bros. är ett spel som ligger många varmt om hjärtat. Därför har vi valt att ha det som en återkommande tävling på Retrospelsmässan.

I år var det många tuffa matcher, där deltagarna skulle klara ett visst antal banor så fort som möjligt, sida vid sida samtidigt.

När tävlingen spelades första gången 2010 vann 0LD5K00L (Mikel Rylander) mot Mikael Sörensson i finalen. Året därpå 2011 vann toffe-86 mot nize i finalen. 2012 var 0LD5K00L tillbaka på toppen och lyckades besegra Malus i finalen. Skulle det gä att slä 0LD5K00L i år?

Efter många underhållande och jämna matcher kunde man se vem som var bäst på Super Mario Bros. 2013:

Här är ett videoklipp från finalen, Airrider vs. DAVE.


Airrider (Nils Jutblad) vinnare i Super Mario Bros. tävlingen på Retrospelsmässan 2013!

Resultat

 1. Airrider
 2. Dave
 3. Dennis
 4. Malus

Priser

 1. Pokal + Diplom, Presentkort på 1000 kr hos Kapten Krok, samt en unik Super Mario tavla.
 2. Diplom, Presentkort på 500 kr hos Wondergames, RSM Poster, RSM T-shirt.
 3. Diplom, Presentkort på 250 kr hos Wondergames, RSM T-shirt.

 

 

Gun.Smoke – Arkad

Gun.Smoke är ett vertikalscrollande shootemup arkadspel skapat av Capcom 1985. Spelet kretsar kring prisjägaren Billy Bob som är ute efter brutala

brottslingar i vilda västern. I vår tävling gällde det att få högst poäng under dagen.

Resultat

 1. Erik
 2. DAVE
 3. Tobias Andersson

Priser

 1. Pokal + Diplom, Presentkort på 1000 kr hos Kapten Krok.
 2. Diplom, Presentkort på 500 kr hos Wondergames, RSM Poster, RSM T-shirt.
 3. Diplom, Presentkort på 250 kr hos Wondergames, RSM T-shirt.

 

Bergsala på plats

Bergsala var på plats och hade med sig både sin husvagn och självaste Super Mario. De körde precis som förra året en streetpass-tävling.

Dessutom skänkte de ett Nintendo Wii U som delades ut som förstapris i vår Bergsala-frågetävling. Ett stort tack till Bergsala för er medverkan.

 

Atari-skylt i välgörenhetsauktion

På Retrospelsmässan 2013 hade vi en välgörenhetsauktion. Detta tackvare att NAMCO BANDAI Partners Nordic AB hade skänkt en exklusiv Atari-skylt till detta ändamål.

Kjell Gunnar från Norge blev vinnaren i denna välgörenhetsauktion. 5000 kr slutade budgivningen på för den exklusiva och officiella Atari-skylten.

Pengarna har nu skänkts till BRIS.

 

Samarbetspartners 2013

Kapten Krok, Prylgalen, Gamefun.se, go:teborg

Mediapartner 2013

Level

Sponsorer 2013

Super Mario Shoppen, Super Motaro, Retroarcade.se

Med stöd av 2013

Gaming Grannar, Svampriket, Sagobjörnen, Alas, Japanspel, Quartex, Sentimental UF, Engdahl Foto, Pinballseye, Retrospelboxar, Wondergames, Gadzooks, lab23, Pixel K.a.f.e, gamereplay, Hem & Hobby, Abandonware, Nutid AB, Teknikhype

 

2 kommentarer på “Retrospelsmässan 2013

 1. Fredrik Wigren

  Hej

  Vi rensade ur ett förråd härom veckan och hittade en Fairchild Video Entertainment System (Channel F).
  Jag vet inte så mycket om denna konsollen men skulle gärna vilja vet vad den kan vara värd.
  Mvh Fredrik

  • Hej Fredrik! Kul att du hittat denna. Nu är inte jag någon expert på just Fairchild. Men ca 300 kr för konsolen om den fungerar. Mer om box finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *