Retrospelsmässan 2014

Den 3:e maj 2014 var det dags för Retrospelsmässan att slå upp portarna för femte gången! Den här gången hade vi hyrt hela Eriksbergshallen och hade därmed nästan dubbelt så mycket yta jämfört med året innan.

Under den femte upplagan av Retrospelsmässan hade vi totalt 3600 besökare, vilket innebär en ökning med 800 personer jämfört med tidigare år. Ett stort tack till alla som besökte oss!

 

Galleri

Galleri från Retrospelsmässan 2014

Foto: Daniel Engdahl

 

Retrospelsmarknad

Vi hade detta år över 80 bord i vår marknadsdel! Detta innebar ett stort utbud med retrospelsrelaterade saker. Här är ett collage med lite av vad man kunde hitta hos våra säljare:

collage_marknaden

 

Demospelsrummet

På Retrospelsmässan fanns det möjlighet att provspela tv-spel i alla dess former. Vår samling av tv-spelskonsoler och hemdatorer har nu växt och nu fanns det över 50 st olika format att spela på.

Nedan finns bilder på det stora utbudet som fanns att tillgå 2014:

konsoler_datorer_rsm_2014

 

Flipperspel och Arkadspel

flipper_2014 flipper_2014_2 flipper_2014_3

I år hade vi många flipperspel på plats. Flipperspelen kom från Pinballs Eye och från ”Sven666s” privata samling. Ett stort tack till er.

arkad_2014 arkad_2014_2 arkad_2014_3

Dessutom fanns det en mängd arkadspel att spela på. Det bästa av allt, varken arkadspelen eller flipperspelen kostade något att spela på. Samtliga maskiner var naturligtvis inställda på freeplay. Förrutom Retrospelsmässans egna arkadspel som kom dessa arkadmaskiner från ”Sven666”, ”johanmarsta” och Retroarcade.se.

 

Gäster

I år var det första gången vi hade bjudit in föreläsare till Retrospelsmässan. Följande gäster var på Retrospelsmässan och hade föreläsningar där de berättade om deras relation till spel.

Charles Martinet

charles_1 charles_2

Först ut var ingen mindre än Charles Martinet, mannen som agerar röst till mängder av TV-spelskaraktärer, bland annat ingen mindre än Super Mario!

Läs mer om Charles här

Nintendoklubben

nintendoklubben_1 nintendoklubben_2

En helt otrolig återförening av de som arbetade med Nintendoklubben då det begav sig. På plats var: Jens Ohlin m.fl.

Läs mer om Nintendoklubben här

Owe Bergsten

owe_1

Sist men inte minst var Owe Bergsten på plats. Owe är en av grundarna av företaget Bergsala som tog in Nintendo till Norden.

Läs mer om Owe Bergsten här

Ett stort tack till alla föreläsare!

 

Speedruns

speedruns

I år var gänget som spelar supersnabbt tillbaka! Team Ludendi hade live-uppvisning hela dagen i retrospel som: Super Mario Bros. 3 The Legend of Zelda – Ocarina of time, Mega Man, Strider, DuckTales, Kung Fu och Super Mario 64. Läs mer 2014 års speedruns här.

Videoklipp från årets speedruns hittar du på YouTube.

Ett stort tack till Team Ludendi!

 

Cosplay

Det väldigt många som kom utklädda till Retrospelsmässan 2014! Oerhört roligt tycker vi. Alla ville inte delta i den cosplaystävling vi hade, men det blev ändå riktigt många som deltog.

Följande tre placerade sig bäst i tävlingen:

cosplay_01 cosplay_02 cosplay_03

Galleri med alla deltagare i cosplaytävlingen

Foto: Peter Strömblad och Hannes Rydén

 

Konstutställning

I år fick Retrospelsmässan besök av Hjärta spel som är en turnerande utställning som drivs av Datamuseet IT-ceum i Linköping. De hade med sig en del av sin utställning. Här är en liten del av de konstverk som kunde beskådas på Retrospelsmässan:

konst1 konst2 konst3 konst5

Ett stort tack till IT-ceum! Vi rekomenderar verkligen att ni kollar in deras hemsida och besöker denna konstutställning i sin helhet. För mer information om utställningen Hjärta Spel och en turnéplan besök deras hemsida: Datamuseet IT-ceum

Vi fick även besök av konstnären ”KONST:IGA NINA”. Nina medverkade även förra året. I år hade hon följande utställning med sig:

konstiga_nina

Stort tack till Nina för din medverkan. Läs mer om Nina här: Nina Johansson

 

Pysselhörna

Pärlplattor har varit ett populärt inslag under åren och det fanns möjlighet att göra egna även i år. Ett stort tack till Kyuuri-Kai från Västerås som hjälpte oss med denna avdelningen oss under dagen!

 

Indiespel

Vi hade detta året med indiespelsutvecklare som visade upp sina retrospelsdoftande spel. Ett uppskattat inslag. Spel som Super Untitled Game, Secrets of Grindea, Muri, 1993 Space Machine och Prometheus – The Fire Thief kunde provspelas.

indie1 indie2 indie3 indie4

Läs mer om några av de indiespel som var på mässan här

 

Game Jam

På plats på Retrospelsmässan satt spelutvecklare och utvecklade spel i ett Game Jam. Spelen skulle ha retrospelskänsla. Totalt var det fyra spel som tillverkades. Det spelet som besökarna röstade fram som vinnare var Bounty Hunter Freddy V som utvecklades av Team Coastalbyte  feat. Ludvig.

gamejam_1 gamejam_2 gamejam_3 gamejam_4

Läs mer om spelen här

 

Bergsala på plats

Bergsala var på plats och hade med sig både sin husvagn och självaste Super Mario. De körde precis som förra året en streetpass-tävling.

mk1 mk2 mk3 mk4

Speciellt för i år var att de hade med sig en utställning där man kunde prova samtliga Mario Kart spel som Nintendo släppt genom åren. Dessutom gick det att för första gången i Sverige att provspela Mario Kart 8 till Wii U.

 

Level lanserade boken 8 bitar

På Retrospelsmässan 2014 hade boken 8 bitar premiär. Redaktionen med Tobias Bjarneby  i spetsen var på plats och signerade böcker hela dagen.

level_1 level_2 level_3

 

 

Läs mer om Retrospelsmässan 2014 här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *