Speltävlingar på Retrospelsmässan 2014

Nu är det dags att börja hårdträna inför Retrospelsmässan om du tänker delta i årets speltävlingar. Vi hoppas att så många som möjligt vill ställa upp i tävlingarna. Det kommer finnas fina priser att vinna.

På Retrospelsmässan 2014 kommer du att kunna delta i följande speltävlingar:

 • NHL Hockey 1994 – Sega Megadrive
 • Street Fighter II Turbo – Super Nintendo
 • Super Mario Bros. – Nintendo Entertainment System
 • Bubble Bobble – Arkad

Tävlingstider

09.00 – 14.00: Kval till Super Mario Bros.
09.00 – 17.00: Bubble Bobble
10.00 – 12.00: NHL Hockey 1994
12.30 – 14.30: Street Fighter II Turbo
15.00 – 17.00: Super Mario Bros.

Anmälan till tävlingarna görs framme på scenen från klockan 09:00 fram tills 10 min innan respektive tävling börjar. När en tävling är fullbokad kan man skriva upp sig på en reservlista ifall någon skulle utebli.

För att tilltala så många som möjligt försöker vi variera spelutbudet i tävlingarna. Detta år har vi ett sportspel, ett fightingspel, ett plattformsspel och ett klassiskt arkadspel.

 

NHL Hockey ’94 (Sega Megadrive)

nhl1994Tävlingen pågår: 10.00 – 12.00
Antal platser i tävlingen: 16 spelare

Inställningarna som kommer användas är följande:

Playmode: New Playoffs
Two: Head to Head
Team 1: –
Team 2: –
Per. Length: 5 Min
Goalies: Manual Control
User Records: Off
Penalties: Off
Line Changes: Off

 

Street Fighter II Turbo (SNES)

sfiit
Tävlingen pågår: 12.30 – 14.30
Antal platser i tävlingen: 32 spelare

Nu kommer äntligen detta populära fighting spelet tillbaka till speltävlingarna på Retrospelsmässan. Vi har fått önskemål om detta spelet varje år sedan det var med 2011.

Nu är det dags att träna upp sin fingerfärdighet och lära sig kombinationer och knapptryckningar för att kunna nå toppen och vinna denna turnering.

Reglerna är enkla. Den som vinner matcherna går vidare. Förlorar man så åker man ur turneringen.

Inställningarna vi kommer köra på är maximal Turbo, dvs. fyra stjärnor.

 

Super Mario Bros. (NES)

smbKval mellan 09.00 – 14.00 (i Bergsalas monter)
Slutspel: 15.00 – 17.00 (på stora speltävlingsscenen)
Antal platser i tävlingen: 16 spelare kvar efter kvaltävlingen

För femte gången i rad ska vi utse mästaren i Shigeru Miyamotos klassiker. Spelet Super Mario Bros. kom till Sverige våren 1987 och är ett av de mest sålda och mest spelade spelen genom tiderna. Därför har vi valt att ha just detta spelet som ett återkommande moment i speltävlingarna.

De tidigare vinnarna i Super Mario Bros. på Retrospelsmässan är:

 • 2010: 0LD5K00L
 • 2011: toffe-86
 • 2012: 0LD5K00L
 • 2013: Airrider

Kvaltävling

Mellan klockan 09.00 – 14.00 är det kvaltävling. De som vill vara med och tävla i Super Mario Bros. ska så fort de kommer in på Retrospelsmässan bege sig till Bergsalas monter. Där hålls nämligen kvalet till slutspelet denna tävling. I kvalet gäller det att klara bana 1-1 så snabbt som möjligt. Man har två försök på sig och det gäller att klara hela banan utan att dö. Man får inte gå ner i röret på bana 1-1.

Om man klarar första banan perfekt, dvs. springer från starten till flaggstången utan att stanna, så stannar klockan på 348. Lyckas man med detta på något av sina två försök är man vidare i tävlingen. När och om 16 spelare klarar detta är kvaltävlingen avslutad. Skulle det visa sig att det under kvalet inte är 16 personer som klarar ett ”perfect run” på bana 1-1 så kommer man även att kunna gå vidare på ”bästa tid”. Har två spelare fått samma bästa tid på något av försöken är det en fördel för den som fick det på sitt första försök.

Slutspelet

Slutspelet spelas framme på den stora speltävlingsscenen. I slutspelet spelar man två spelare samtidigt på varsitt NES. Tävlingsledarna säger ”Klara, färdiga gå” och trycker igång spelet. I slutspelet får man spela tills det blir Game Over och man förlorar inte om man dör första livet.

Man får inte gå ner i röret på bana 1-1 under slutspelet heller. I övrigt är det tillåtet använda rör och warpzones mm.

 • Omgång 1: Race mellan två spelare på bana 1-1. Den som först når flaggstången går vidare.
 • Omgång 2: Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 1-2. Den som först når flaggstången på bana 1-2 går vidare.
 • Omgång 3: Semifinaler. Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 1-4. Den som först räddar Toad går vidare.
 • Omgång 4: Match om tredje pris. Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 8-4. Den som först räddar prinsessan vinner.
 • Omgång 5: Final! Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 8-4. Den som först räddar prinsessan vinner.

Video från finalen på Retrospelsmässan 2013

 

Bubble Bobble (Arkad)

bubblebobbleTävlingen pågår: 09.00 – 17.00
Antal platser i tävlingen: Så många som hinner spela!

Arkadspelet Bubble Bobble spelar man oftast tillsammans med en kompis. Det är betydligt svårare att spela själv. Det är precis vad du ska göra i denna tävling och ditt uppdrag är att få så mycket poäng som möjligt. Hur mycket poäng lyckas du samla på en kredit?

Var med i tävlingen på vår egna arkadmaskin! Tänk på att låta alla som vill få prova. Man får göra max två försök under dagen i denna highscore-tävling. Lyckas du få bra poäng tillkalla någon av tävlingsledarna, så antecknar vi resultatet. Den som har högsta poängen när klockan är 17.00 vinner tävlingen.

 

2 kommentarer på “Speltävlingar på Retrospelsmässan 2014

 1. Alas

  Streeeettt fighter II Tuuuuurbooooo YYYYYYYEEEEEEESSSSS!!!!

 2. Den bästa NHL94 spelaren någonsin, den är jag. Nästa gång ska prova det till alla! Vänta bara. Men före det, ett öl till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *