En dokumentär om retrospelskulturen i Sverige

 

Filmen klar!

Filmen är klar och ligger nu uppe på Youtube! Ni hittar den på www.fyrkantigaogon.se.

Nu finns trailern uppe på Youtube

Tidigare Teaser

Den första teasern finns nu på Youtube:

Läs om hur du kan donera till projektet här.

Synopsis

Det har alltid legat människan nära att drömma sig tillbaka och hämta kraft genom nostalgiska föreställningar, ofta från barndomen. Retrospelskulturen är en subkultur bestående av bl.a. nostalgiker, samlare, spelare och teknikintresserade som idag bildar stora som små sociala nätverk runt om i Sverige. Denna kultur har växt sig starkare år för år och lockar inte bara en äldre, utan även en yngre generation. Genom t.ex. mässor, communities på internet, föreningar och klassiska LAN träffas entusiasterna och byter, spelar och diskuterar allt som har med retrospel att göra.

I en dokumentär om den växande retrospelsvågen vill vi berätta personliga historier hämtade direkt från verkligheten och berättade av människor som offrat tid, pengar och mycket annat av sina liv för att vara en del av denna subkultur. Under de intervjuer vi hittills haft har flera av intervjupersonerna berättat om hur retrospelen tar dem tillbaka till en svunnen tid, barndomen och ett föräldrahem där man tillsammans med syskon samlades framför en spelkonsol.

Om projektet

Mässcrew är initiativtagare, och vi kommer att ha ett finger med i spelet när det gäller filmskapandet, men filmande, storyboards, intervjuer etc. kommer att drivas av ett utomstående filmteam. Siktet är just nu inställt på en 30-45 minuter lång dokumentärfilm i vilken retrospelsprofiler från vårt avlånga land intervjuas. Retrospelsmässan kommer även att finnas med som en röd tråd genom filmen, men scopet är alltså mycket bredare än så och förhoppningen är att kunna täcka samlandet, spelandet, gemenskapen, forumen, vissa subkulturer, bloggarna osv.

Exakt var filmen kommer att kablas ut när den väl är klar, det är fortfarande oklart, men tanken är i alla fall att den skall vara tillgänglig för alla. En fysisk utgåva är även planerad.

Vår vision

Vår vision är helt enkelt att på ett snyggt sätt dokumentera retrospels-Sverige så som det ser ut idag så att alla som redan är del av retrospels-Sverige ska kunna minnas tillbaka. Samtidigt vill vi förstås också att personer som inte är del av retrospels-Sverige ska kunna få en inblick i vår hobby. Kortfattat vill vi, precis som med Retrospelsmässan, försöka sprida budskapet om att gamla spel definitivt tillhör kulturhistorien. Med tanke på hur levande retrospelsscenen är i Sverige just nu så vore det helt enkelt idiotiskt att inte försöka få till en sån här film:)