En dokumentär om retrospelskulturen i Sverige

 

Filmen klar!

Filmen är klar och ligger nu uppe på Youtube! Ni hittar den på www.fyrkantigaogon.se.

Nu finns trailern uppe på Youtube

Tidigare Teaser

Den första teasern finns nu på Youtube:

Läs om hur du kan donera till projektet här.

Synopsis

Det har alltid legat människan nära att drömma sig tillbaka och hämta kraft genom nostalgiska föreställningar, ofta från barndomen. Retrospelskulturen är en subkultur bestående av bl.a. nostalgiker, samlare, spelare och teknikintresserade som idag bildar stora som små sociala nätverk runt om i Sverige. Denna kultur har växt sig starkare år för år och lockar inte bara en äldre, utan även en yngre generation. Genom t.ex. mässor, communities på internet, föreningar och klassiska LAN träffas entusiasterna och byter, spelar och diskuterar allt som har med retrospel att göra.

I en dokumentär om den växande retrospelsvågen vill vi berätta personliga historier hämtade direkt från verkligheten och berättade av människor som offrat tid, pengar och mycket annat av sina liv för att vara en del av denna subkultur. Under de intervjuer vi hittills haft har flera av intervjupersonerna berättat om hur retrospelen tar dem tillbaka till en svunnen tid, barndomen och ett föräldrahem där man tillsammans med syskon samlades framför en spelkonsol.

Donationer

Filmteamet gör detta ideellt, men filmen kommer att ha en hel del omkostnader ändå. I samband med Retrospelsmässan 2014 startade vi därför en insamling och en del donationer har redan inkommit. Men mer stöd behövs och donationslådan är fortfarande öppen (se nedan).

Alla donationer är väldigt välkomna, men donerar man minst 150 kr så får man en fysisk kopia av den färdiga filmen (DVD/BluRay eller vad det nu blir).

Om det nu skulle visa sig att det blir ett stort överskott så kommer överskjutande belopp att gå till den ideella föreningen som driver Retrospelsmässan och därmed alltså till att säkra Retrospelsmässans framtid.

PayPal

OBS! Vi kommer att kontakta de som donerat via e-post. Läser du inte av den e-posten som du kopplat till Paypal så ange alternativt kontaktsätt i betalningsmeddelandet!Bank-Giro

691-3461 (ange e-post som betalningsmeddelande så att vi kan komma i kontakt med dig sedan!)

Annan sponsring

Vi kikar just nu på om vi även kan erbjuda försäljning av sponsorpaket av något slag men har ännu inte tagit något beslut. Vill ni bli kontaktade angående sponsringsmöjligheter lite längre fram så dra iväg ett mail till kristofer AT retrospelsmassan.se

Om projektet

Mässcrew är initiativtagare, och vi kommer att ha ett finger med i spelet när det gäller filmskapandet, men filmande, storyboards, intervjuer etc. kommer att drivas av ett utomstående filmteam. Siktet är just nu inställt på en 30-45 minuter lång dokumentärfilm i vilken retrospelsprofiler från vårt avlånga land intervjuas. Retrospelsmässan kommer även att finnas med som en röd tråd genom filmen, men scopet är alltså mycket bredare än så och förhoppningen är att kunna täcka samlandet, spelandet, gemenskapen, forumen, vissa subkulturer, bloggarna osv.

Exakt var filmen kommer att kablas ut när den väl är klar, det är fortfarande oklart, men tanken är i alla fall att den skall vara tillgänglig för alla. En fysisk utgåva är även planerad.

Vår vision

Vår vision är helt enkelt att på ett snyggt sätt dokumentera retrospels-Sverige så som det ser ut idag så att alla som redan är del av retrospels-Sverige ska kunna minnas tillbaka. Samtidigt vill vi förstås också att personer som inte är del av retrospels-Sverige ska kunna få en inblick i vår hobby. Kortfattat vill vi, precis som med Retrospelsmässan, försöka sprida budskapet om att gamla spel definitivt tillhör kulturhistorien. Med tanke på hur levande retrospelsscenen är i Sverige just nu så vore det helt enkelt idiotiskt att inte försöka få till en sån här film:)

Har ni frågor, funderingar, tips eller bara nån kommentar, skicka gärna iväg ett mail till kristofer AT retrospelsmassan.se.