Speltävlingar på Retrospelsmässan 2015

Nu är det dags att börja hårdträna inför Retrospelsmässan om du tänker delta i årets speltävlingar. Vi hoppas att så många som möjligt vill ställa upp i tävlingarna. Det kommer finnas fina priser att vinna.

På Retrospelsmässan 2015 kommer du att kunna delta i följande speltävlingar:

 • Saturn Bomberman – Sega Saturn
 • Super Mario Bros. – Nintendo Entertainment System
 • Asteroids – Arkad

Tävlingstider

09.00 – 17.00: Asteroids
11.00 – 13.00: Saturn Bomberman
15.00 – 17.00: Super Mario Bros.

Anmälan till Saturn Bomberman görs framme på scenen mellan klockan 09:00 – 10.50. Endast 24 platser så anmäl er så fort som möjligt. De som anmäler sig är välkomna att känna på kontrollerna och provspela inför tävlingen.

Till Super Mario kvalar man till slutspelet mellan klockan 10.00 – 14.00. De 32 första som sätter en perfect run på bana 1-1 går vidare till slutspelet.

Tävlingen i Asteroids pågår hela dagen och den som har bäst poäng när klockan är 17.00 så korar vi vinnaren.

 

Saturn Bomberman (Sega Saturn)

Saturn Bomberman-3Tävlingen pågår: 11.00 – 13.00
Antal platser i tävlingen: 24 spelare

Saturn Bomberman är ett riktigt roligt spel då det är spela många tillsammans. Upp till tio spelare kan vara med samtidigt.

Vi har dock valt att begränsa antalet och kommer spela matcher där sex personer möter varandra. De tre bästa i matchen går vidare till nästa omgång.

6-player

Detta kommer resultera i en rafflande final där sex spelare tävlar om de tre åtråvärda priserna i tävlingen.

 

Super Mario Bros. (NES)

smbKval mellan 10.00 – 14.00 (vid stora scenen)
Slutspel: 15.00 – 17.00 (på stora speltävlingsscenen)
Antal platser i tävlingen: 16 spelare kvar efter kvaltävlingen

För sjätte gången ska vi utse mästaren i Shigeru Miyamotos klassiker. Spelet Super Mario Bros. kom till Sverige våren 1987 och är ett av de mest sålda och mest spelade spelen genom tiderna. Därför har vi valt att ha just detta spelet som ett återkommande moment i speltävlingarna.

De tidigare vinnarna i Super Mario Bros. på Retrospelsmässan är:

 • 2010: Mikel Rylander (0LD5K00L)
 • 2011: toffe-86
 • 2012: Mikel Rylander (0LD5K00L)
 • 2013: Nils Jutblad (Airrider)
 • 2014: Mikel Rylander (0LD5K00L)

Kvaltävling

Mellan klockan 10.00 – 14.00 är det kvaltävling. De som vill vara med och tävla i Super Mario Bros. ska bege sig till den stora scenen. Där hålls nämligen kvalet till slutspelet denna tävling. I kvalet gäller det att klara bana 1-1 så snabbt som möjligt. Man har två försök på sig och det gäller att klara hela banan utan att dö. Man får inte gå ner i röret på bana 1-1.

Om man klarar första banan perfekt, dvs. springer från starten till flaggstången utan att stanna, så stannar klockan på 348. Lyckas man med detta på något av sina två försök är man vidare i tävlingen. När och om 32 spelare klarar detta är kvaltävlingen avslutad. Skulle det visa sig att det under kvalet inte är 32 personer som klarar ett ”perfect run” på bana 1-1 så kommer man även att kunna gå vidare på ”bästa tid”. Har två spelare fått samma bästa tid på något av försöken är det en fördel för den som fick det på sitt första försök.

Slutspelet

Slutspelet spelas framme på den stora speltävlingsscenen. I slutspelet spelar man två spelare samtidigt på varsitt NES. Tävlingsledarna säger ”Klara, färdiga gå” och trycker igång spelet. I slutspelet får man spela tills det blir Game Over och man förlorar inte om man dör första livet.

Man får inte gå ner i röret på bana 1-1 under slutspelet heller. I övrigt är det tillåtet använda rör och warpzones mm.

 • Omgång 1: Race mellan två spelare på bana 1-1. Den som först når flaggstången går vidare.
 • Omgång 2: Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 1-2. Den som först når flaggstången på bana 1-2 går vidare.
 • Omgång 3: Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 1-3. Den som först når flaggstången på bana 1-3 går vidare.
 • Omgång 4: Semifinaler. Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 1-4. Den som först räddar Toad går vidare.
 • Omgång 5: Match om tredje pris. Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 8-4. Den som först räddar prinsessan vinner.
 • Omgång 6: Final! Race mellan två spelare från bana 1-1 till slutet på 8-4. Den som först räddar prinsessan vinner.

Video från finalen på Retrospelsmässan 2013

 

Asteroids (Arkad)

asteroidsTävlingen pågår: 09.00 – 17.00
Antal platser i tävlingen: Så många som hinner spela!

Arkadspelet Asteroids är från 1979 och tillhör ett av de riktigt klassiska arkadspelen. Du styr ditt rymdskepp och ska försöka skjuta sönder Asteroider. Dessutom dyker det ibland upp rymdskepp som ger mycket poäng om man lyckas skjuta ner.

asteroids_screenshot

Var med i tävlingen på vår egna arkadmaskin som står framme vid den stora scenen. Tänk på att låta alla som vill få prova. Man får göra max två försök under dagen i denna highscore-tävling. Lyckas du få bra poäng tillkalla någon av tävlingsledarna, så antecknar vi resultatet. Den som har högsta poängen när klockan är 17.00 vinner tävlingen.

 

 

3 kommentarer på “Speltävlingar på Retrospelsmässan 2015

 1. shaggy

  Förstår inte varför ni inte fortsätter med Street fighter 2 turbo när efterfrågan har varit så stor både förra och tidigare år. Super Mario Bros har varit med vartenda år och det är såklart många som vill ha med det men då borde Street också vara ett givet kort framöver. Mvh Ryu

 2. Retrospelsmässan

  Hej!
  Ja det är många som frågat efter Street Fighter men hittills har vi känt att det räckt med en återkommande speltävling så att vi kan variera de andra så mycket som möjligt. Men det är förstås inte omöjligt att det återkommer i framtiden.

  /Kristofer, Retrospelsmässan

 3. EM

  Hej! Har ni möjligtvis ett foto på bracket för mario tävlingen (bild projektorbilden med namnen på de 32 som skulle tävla), skulle uppskatta det jätte jätte mycket! Tack för den fantastiska mässan dessutom! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *